In de media: Zwettekrant najaar 2020

Binnema & Binnema: juristen dichtbij

In de voorjaarseditie van de Zwettekrant 2019 viel te lezen dat advocaat mr. Tjerk Binnema domicilie had gekozen in De Fabriek. Inmiddels is De Zwette weer een jurist rijker, want broer Gjalt Binnema heeft onder de naam Binlaw op dezelfde locatie een plek gevonden. Tel daarbij op dat de vrouw van Tjerk, Evelyn, samenwerkt met haar man in het bedrijf en je kunt wel stellen dat het zo langzamerhand een echt familiebedrijf wordt.

Tjerk is beëdigd advocaat. Zijn broer Gjalt  heeft ook rechten gestudeerd en is actief als jurist. Omdat ze net zoals de gebroeders Anker broers zijn, wordt de vergelijking met hen wel eens gemaakt. Ten onrechte, zegt Tjerk. “Wij zijn niet gespecialiseerd in het strafrecht. Ik werk als advocaat met name voor ondernemers. Daarnaast heb ik veel ervaring op het gebied van vastgoed en heb ik daarin een behoorlijke klantenkring.” Gjalt vult aan: “En ik ben met name actief op het gebied van incasso. Daarnaast adviseer en procedeer ik voor bedrijven in zaken waar je geen advocaat voor nodig hebt, grofweg is dat met een financieel belang tot € 25.000.”

Tarieven

Voor een klant kan het voordeliger zijn om een jurist in plaats van een advocaat in te schakelen, omdat de vergoedingen voor die eerste vaak lager zijn. Maar ook de tarieven van advocaten onderling kunnen behoorlijk verschillen. Tjerk: “Ik hanteer een relatief laag tarief, dat kan omdat ik zelf behoorlijk op de kosten zit. De Fabriek is een fijne plek om te werken, maar het behoeft geen betoog dat de kosten hier lager zijn dan in een duur pand in het centrum. Vanzelfsprekend is de kwaliteit te allen tijde gewaarborgd.”

Spannend

Tjerk en Gjalt Binnema hebben beiden hun eigen bedrijf en behandelen ieder hun eigen zaken, en daar waar mogelijk werken ze samen. Formele samenwerking bestaat er dus niet tussen de broers, maar wel tussen Tjerk en zijn vrouw. “Dat was vooraf best wel spannend”, geeft Evelyn toe, “maar we hebben eerder samengewerkt nadat de juridische kantoren waar wij werkten fuseerden en dat ging heel goed, dus de stap was niet zo groot.” Tjerk: “Onze samenwerking is echt perfect. De achtergrond van Evelyn in het notariaat is een fijne bijkomstigheid. Die kennis kunnen wij ook benutten om onze klanten verder te helpen. Als ik bijvoorbeeld in een zitting zit en niet direct bereikbaar ben, kunnen ze aan Evelyn uitleggen wat er aan de hand is. Dat is ook wat ons kantoor speciaal maakt: het aandacht bieden aan de klant en ook persoonlijk betrokken zijn bij wat je doet.”

Plezier in je werk

Zijn er plannen voor de toekomst? Veel groter zullen ze niet worden, denken ze. Gjalt: “Veel bedrijven zijn gericht op groei en dat is natuurlijk hun goed recht. Persoonlijk vind ik het het belangrijkste dat je plezier hebt in de dingen die je doet. Misschien dat ik nog eens beëdigd wil worden als advocaat, maar voor nu is het goed zo.” Ook Tjerk heeft op dit moment niet de ambitie om een ‘groot’ advocatenkantoor te worden. “Dan word je meer een manager binnen je eigen kantoor dan dat je nog bezig bent met je vak. Dat laatste is juist wat ik mooi vind en waar ik ook goed in wil zijn.”