In de media: interview Ljouwert april 2019

De redactie van de Leeuwarder stadskrant Ljouwert heeft Tjerk recent geïnterviewd. In een leuk gesprek heeft Tjerk zijn visie achter Binnema Advocatuur uitgelegd. Lees hieronder het gehele interview voor de visie en missie van Binnema Advocatuur.

Nieuw in Leeuwarden: Binnema Advocatuur

Een interview met onze vaste columnist mr. Tjerk Binnema

Onze trouwe lezers kennen mr. Tjerk Binnema natuurlijk al. Al meerdere jaren schrijft hij als advocaat een vaste column in onze krant. Per 1 maart is Tjerk van start gegaan met zijn eigen advocatenkantoor “Binnema Advocatuur”! Voor ons een goede reden om weer eens met Tjerk bij te praten.

Wat een leuke stap dat je nu voor jezelf bent begonnen. Dit is een stap die je al tijden had willen zetten. Wat heeft je ertoe bewogen het nu ook echt te doen?

“Ik loop al geruime tijd met het idee rond om iets voor mijzelf te beginnen. Het beroep van advocaat is een “vrij beroep”. Je moet als advocaat zelf bepalen welke zaken je wel of niet behandelt en op wat voor manier. Als advocaat help ik ondernemers en particulieren. Het gaat dan met name om de meer zakelijke geschillen, zoals over schade en contracten. Maar ook wel over huurgeschillen en incasso van geldvorderingen. Ik ben dus een wat meer zakelijke advocaat. Daar zijn er in het noorden van het land niet zo heel erg veel van. Bepaalde mensen in mijn directe omgeving raadden het mij al langere tijd aan om voor mijzelf te beginnen. Voor mijzelf moest die knop ook nog even om en dat is nu gebeurd!”

Je noemde het zojuist al dat jij een “zakelijke” advocaat bent. Wat moeten de lezers daar onder verstaan?

“Het woord “zakelijk” is misschien niet zo goed gekozen, maar wat ik bedoel is dat ik met name ondernemers help en particulieren met geschillen die meer zakelijk van aard zijn. Denk bijvoorbeeld aan geschillen over de aankoop van een woning of over geldleningen en bijvoorbeeld huurgeschillen. Ik ben aangesloten bij de Vereniging van Incasso- en procesrechtadvocaten. Ik doe dus ook veel incassoprocedures voor bedrijven, maar sta ook zeker particulieren en bedrijven bij die ten onrechte met een “spookvordering” worden geconfronteerd. Ik procedeer veel, maar heb ook vaak een adviserende rol voor ondernemers. Je moet het zo zien dat ik ondernemers en particulieren kan helpen met al hun problemen, maar dat ik geen personen- en familierecht doe, zoals echtscheidingen. Ook strafrecht laat ik graag over aan de specialisten op dat gebied. Ik heb een goede samenwerking met andere kantoren die daarin gespecialiseerd zijn en op dezelfde manier werken als ik. Zakelijk, maar wel toegankelijk voor je klanten. Om het maar te zeggen met de woorden van een goede vriend van mij: Ik ben specialist als generalist!“

Zijn dit ook onderwerpen waar andere advocatenkantoren geen verstand van hebben?

“Nee, er zijn zeker andere kantoren in de regio die dezelfde soort zaken behandelen. Dat is absoluut het geval. Het is ook niet mijn doel om in dat opzicht anders te zijn. Ik wil goed werk leveren. Kwaliteit staat daarin voorop.”

Waarin onderscheid jij je dan van die andere kantoren?

“Aan de ene kant eigenlijk niet. Mijn diensten zijn namelijk hetzelfde. Waar ik mij wel in onderscheid is de persoonlijke benadering. Als een klant voor mij als advocaat kiest, dan kiest hij voor mij en doe ik ook het werk. Bij de grotere advocatenkantoren zie je vaak dat werk onderling wordt verdeeld. Dan kan het zomaar zijn dat een zaak ineens behandeld wordt door iemand anders, waar de klant geen enkele klik mee heeft. Je moet vertrouwen hebben in je advocaat en ik weet dat klanten dat erg belangrijk vinden. Ik ben makkelijk benaderbaar en in mijn werk ook flexibel. Als een klant bijvoorbeeld wil dat ik aanschuif bij een bestuursvergadering of een bespreking met één van zijn klanten, zorg ik dat dat gebeurt. Omdat ik het vaste en enige aanspreekpunt ben van de klant weet ik ook precies wat er in iemands organisatie gebeurt. Dat maakt overleggen veel makkelijker en dan heb je meer een helicopterview.”

Bij veel mensen leeft de gedachte dat advocaten erg duur zijn. Is dat zo en hoe ga jij daar mee om?

“Op zich kan ik dat niet ontkennen. Tarieven van € 200,- tot € 300,- zijn helemaal niet vreemd in de advocatuur. In het westen van het land zijn die tarieven nog veel hoger. Als MKB’er of particulier is dat niet te betalen. Dat realiseer ik mij ook wel. Toch is het niet zo dat dat hele tarief bij de advocaat terecht komt. Er zijn ook veel kosten die gemaakt moeten worden. Maar er blijft ook genoeg van over en het kan vaak ook veel efficiënter met die kosten. Dat is wel iets waar ik mij zeker in onderscheid. Door mijn kosten laag te houden, zijn mijn tarieven een stuk lager. Daarnaast ben ik gelukkig als ik doe waar ik blij van word: het mooiste beroep van de wereld uitoefenen! Ik werk dus met lagere tarieven in de hoop dat ik daardoor ook de zaken krijg die ik leuk vind. Maar ik ben absoluut geen prijsstunter. Ik werk voor een redelijk tarief dat ondernemers en particulieren kunnen betalen en ben ook altijd bereid een vaste prijs af te spreken. Maar als iemand denkt dat hij voor een dubbeltje op de eerste rang kan zitten, moet hij een deurtje verder kijken. Als ik daar in mee ga kan ik geen kwaliteit garanderen en dat is het belangrijkste waar ik voor sta!”

Met die kwaliteit zit het wel goed denken wij. Wij lezen natuurlijk je blogs en zien dat jij plezier hebt in het recht. En we weten dat jij in het verleden ook eens een landelijke pleitwedstrijd hebt gewonnen. Helpt dat ook bij de start van het nieuwe kantoor?

“Dat is inderdaad al een hele tijd geleden. In 2013 won ik de landelijke pleitwedstrijd voor advocaten. Daarvoor won ik al de Friese en Noord-Nederlandse. Niemand had toen verwacht dat een advocaat uit het noorden van het land zou winnen. Sterker nog, ik was als laatste aan de beurt bij die landelijke pleitwedstrijd en een deel van het publiek liep toen de zaal al uit. Zij hadden kennelijk weinig op met een advocaat uit het noorden van het land. Achteraf misplaatste arrogantie! Verder waren er namelijk alleen advocaten door de voorrondes gekomen die werken bij hele grote kantoren in het westen van het land.  Daarom was het wel heel grappig dat ik heb gewonnen. Ik heb met trots onze “Friese eer” verdedigd en de beker mee naar huis genomen! Dat was erg leuk en leidde toen tot veel positieve reacties. Toch denk ik niet dat dit echt bijdraagt aan het succes van een advocatenkantoor. Het gaat er namelijk om hoe je de zaken in het echt aanpakt en niet of je een wedstrijd kan winnen. Ik doe dus ook niet meer mee aan dat soort wedstrijden. Ik richt mij alleen op mijn zaken en verdedig dus alleen het belang van mijn echte klanten.”

Inmiddels heb je sinds 1 maart de deuren geopend. Waar kunnen mensen bij jou terecht?

“Ik zit in “De Fabriek” in Leeuwarden. Dat is een bedrijvenverzamelgebouw op industrieterrein De Zwette. Een leuke en inspirerende plek. Er komen veel mensen en er zijn diverse soorten ondernemers gevestigd. Hier kunnen mensen bij mij langskomen en help ik bedrijven en particulieren graag hun problemen op te lossen. Ik werk met gratis eerste adviesgesprekken. Tijdens zo’n gesprek bespreek ik met de ondernemer of particulier diens probleem en leg ik uit hoe ik verder kan helpen. Als iemand dat prima zelf kan, geef ik dat aan en help ik iemand zo op weg. Daar reken ik dan geen geld voor. Als ik na dit eerste gesprek wel aan de slag ga voor de klant, bespreek ik altijd eerst wat het kost. Zo staat niemand voor onverwachte kosten. Een vast bedrag afspreken, kan ook. Onder het genot van een kop koffie vertel ik de mensen daar graag meer over.”