In de media: Leeuwarden Zakelijk Magazine maart 2019

consumentenbescherming bij de verkoop van een occasion

In de voorjaarseditie van het zakelijke magazine LWD Zakelijk staat een interview met Tjerk. Een hele eer en ook nog op de voorpagina! Lees hieronder het gehele interview voor de visie en missie van Binnema Advocatuur.

 

Een interview met mr. Tjerk Binnema

We kennen mr. Tjerk Binnema al een tijdje. Al meerdere keren schreef hij als advocaat een artikel in Zakelijk Leeuwarden. Nu heeft hij een nieuwtje van persoonlijke aard dat de redactie graag met u deelt: Per 1 maart a.s. start Tjerk in Leeuwarden zijn eigen advocatenkantoor “Binnema Advocatuur”! Een mooie reden voor een interview met Tjerk.

Inmiddels werk jij bijna tien jaar in de advocatuur. Eerst bij De Haan Advocaten en daarna bij Rotshuizen Geense advocaten. Wat heeft je doen besluiten om het nu zelf te gaan doen?

Het is iets dat altijd al aan mij knaagde. Het beroep van advocaat heet niet voor niks een “vrij beroep”. Je kunt alleen vrij zijn als je eigen baas bent. De beide kantoren die jij noemt, zijn goede kantoren. Ik heb er veel geleerd en heb het er ook naar mijn zin gehad. Toch is het tijd voor een volgende stap. Ik kom ook uit een ondernemende familie. Binnen de wat grotere advocatenkantoren is er minder plaats voor eigen initiatieven en beslissingen. Je moet je conformeren aan de rest. Dat past de één beter dan de ander. Ik heb altijd de gedachte gehad eens voor mezelf te beginnen. Zoals veel ondernemers, is het zelfstandig ondernemerschap iets dat op je bucketlist staat. Nu is de tijd daar om deze stap te zetten.

Het lijkt mij wel een hele spannende stap. Bij het zelfstandig ondernemerschap komt veel kijken. Lange dagen en veel extra zaken die op je bordje komen. Hoe ga je daarmee om?

Hard werken ben ik wel gewend. Dat heb ik mijn hele leven gedaan. Ik ben altijd wel een bezig baasje geweest. Tijdens mijn studie deed ik van alles om wat extra geld bij te verdienen. Zo bezorgde ik bijvoorbeeld pizza’s. Dat was wel grappig. Als de andere bezorgers tijdens het wachten voor een rit in autoboekjes lazen, zat ik een studieboek te lezen. Als advocaat ben je sowieso altijd druk bezig. Het is nooit een baan van negen tot vijf. Overwerk en in het weekend werken, hoort er standaard bij. Ik ben dus wel wat gewend.

Je passie voor het recht is bij de redactie bekend. Maar ik neem aan dat jij je ei op dat gebied ook wel kwijt kan bij de andere kantoren? Wat is dan het verschil nu jij een eigen kantoor gaat oprichten?

De vrijheid en de mogelijkheid om dingen anders te doen. Naast de twee eerder door jou genoemde kantoren, werkte ik eerder tijdens mijn studie als bureaujurist bij een klein advocatenkantoor in Leeuwarden. Het kantoor bestaat nu niet meer. Het heette Van Oorschot advocatuur en insolventie.  Dat was een prachtig kantoor. Er werkte één advocaat, mr. Oscar van Oorschot, die werkte op zijn eigen manier. Daar is mijn beeld gevormd van hoe de advocatuur moet zijn. Ik beoog overigens niet eenzelfde kantoor te beginnen en dat zal ook niet lukken. Iedereen doet het immers op zijn eigen manier. Maar wat ik er maar mee wil zeggen, is dat je als advocaat de vrijheid en ruimte moet hebben om je werk te doen op de manier die het beste bij je past.

Je zegt dingen anders te willen doen. Wat wil je dan anders doen?

Mijn werk inhoudelijk verandert niet wezenlijk. Ik sta zowel particulieren als bedrijven bij, maar werk toch vooral voor bedrijven. Daar zal niet zo veel aan veranderen.

Eigenlijk ziet jouw vraag op hoe ik de organisatie van mijn kantoor wil vormgeven. Daar ga ik naar mijn mening wel heel anders te werk. Ik wil de organisatie van mijn kantoor zo licht mogelijk houden. Door middel van korte lijnen tussen mij en mijn cliënten en geen onnodige sores zal het werk sneller verlopen. Een ander voordeel voor de klant is dat mijn tarief ook veel lager is dan de andere tarieven in de markt. Doordat ik flexibel ben, voorzie ik ook dat ik veel meer bij klanten langs ga dan dat zij bij mij komen. Dat vinden mensen prettig. Voor een ondernemer is het prettig omdat hij zijn bedrijf niet hoeft te sluiten om een bezoekje aan zijn advocaat af te leggen, maar een particulier vindt het vaak ook fijn zijn verhaal thuis in een vertrouwde omgeving te doen.

De uurtarieven van advocaten reizen soms de pan uit. Ga je daar ook iets aan doen?

Ik ga geen prijsstunter worden, maar zal wel veel mensen positief gaan verbazen met de tarieven die ik ga vragen. Voor iemand met mijn kennis, ervaring en kunde rekent een regionaal kantoor tarieven van tussen de € 250,- en € 350,- per uur. En die tarieven worden dan vaak ook nog verhoogd met zogenaamde kantoorkosten van tussen de 5 tot 10%. Dat is in mijn optiek gewoon een verhoging van het uurtarief, maar dat is mijn mening.  Hoe dan ook vind ik dat die prijzen niet eerlijk zijn. Een gemiddelde ondernemer of particulier kan dat niet ophoesten. Ik vind het overigens ook niet kunnen voor een ondernemer of particulier “die het wel kan missen”. Door geen geld te verspillen aan onnodige bijzaken kunnen mijn tarieven veel lager. Overigens wil ik de discussie over uurtarieven met mijn cliënten sowieso uit de weg gaan door de mogelijkheid te bieden om met vaste tarieven te werken. Dus een vast bedrag voor een zaak of per verrichting. Dan weet je vooraf waar je aan toe bent.

Voor welke problemen kunnen de ondernemers uit Leeuwarden en omstreken straks bij jou terecht?

Ik werk met name voor bedrijven. Ik ben dan ook gespecialiseerd in de problemen waar zij tegenaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen en procederen over contracten. Als iemand zijn verplichtingen niet correct nakomt, kan ik ervoor zorgen dat dat alsnog gebeurt. Daarnaast heb ik veel kennis over aansprakelijkheid en schade, iets waar ik veel particulieren en bedrijven al bij heb geholpen. Bij mijn oude kantoor deed ik ook veel op het gebied van huurrecht. Daar mag ik mijzelf wel een specialist in noemen. Maar ook iets waar veel advocaten hun neus voor ophalen, is bij mij juist een specialisme: het incasseren van geldvorderingen. Volgens mij is Binnema Advocatuur straks het eerste advocatenkantoor in Noord-Nederland dat gespecialiseerd is in incasso. Dit ziet je in de randstand al wel meer, maar hier niet.

Tegenwoordig zie je dat advocaten wel eens adverteren met gratis spreekuren. Ga jij daar ook aan meedoen?

Het klopt dat een aantal advocaten dat doen. Dit zie je met name in de sociale advocatuur. Dus advocaten die alleen werken voor mensen met een sociaal minimum. Advocaten die zich richten op mijn doelgroep, namelijk ondernemers en particulieren die niet in aanmerking komen voor door de overheid gefinancierde rechtsbijstand, doen dit niet. Ik ga het zeer zeker wel doen. Ik vind het niet meer dan normaal dat je eerst eens even bij iemand langs wilt komen om kort over de zaak te praten en dan niet direct een rekening gepresenteerd krijgt. Ik doe het wel net iets ander. Ik ga namelijk werken met vrijblijvende kennismakingsgesprekken die gemaakt worden op het tijdstip dat het de klant uitkomt. Dan ben je dus niet gebonden aan een bepaald tijdstip op een bepaalde datum. Iemand kan mij gewoon bellen en dan maken we een afspraak.

We hebben nu een beeld van wat Binnema Advocatuur gaat doen. Het is een advocatenkantoor dat met name werkt voor ondernemers en dat op een flexibele basis en tegen gunstige tarieven. Mogen we tot slot nog weten wanneer jij hiermee van start gaat en waar de ondernemers van Leeuwarden jou straks kunnen vinden?

Per 1 maart a.s. gaat Binnema Advocatuur live. Ik ben nu nog druk bezig om het kantoor netjes te maken en te zorgen dat alles straks goed loopt. Ik heb een mooie kantoorruimte geregeld in De Fabriek in Leeuwarden. Dat is een bedrijvenverzamelgebouw en een hele inspirerende omgeving waar veel ondernemers gevestigd zijn. Daar heb ik een fijne plek om aan mijn zaken te kunnen werken en kan iedereen mij straks bezoeken om eens kennis te maken.

 

De redactie bedankt Tjerk voor dit leuke en openhartige interview. Wanneer u vanaf 1 maart een betaalbare advocaat zoekt die de dingen anders doet, weet u bij wie u moet zijn. Het eerste gesprek is gratis! Voor meer informatie over Tjerk en Binnema Advocatuur kunt u vanaf 1 maart a.s. kijken op www.binnema-advocatuur.nl.