In de media: Zwettekrant maart 2019

In de nieuwste editie van de Zwettekrant, staat een interview met Tjerk. Leuk om in de ondernemerskrant met nieuws van De Zwette voor iedereen in Leeuwarden en omgeving te staan. Lees hieronder het gehele interview voor de visie en missie van Binnema Advocatuur.

 

Advocaat Tjerk Binnema heeft een duidelijke missie

De missie en visie van Mr. Tjerk Binnema laten aan duidelijkheid niets te wensen over. “Advocatuur dichter bij het midden- en kleinbedrijf brengen. Ik wil dat ondernemers makkelijker de stap naar een advocaat maken. Ik merk dat veel ondernemers dat vaak niet doen, meestal uit angst voor hoge rekeningen. De financiële drempel van veel kantoren is vaak te hoog om zo even naar binnen te stappen.”
“Dat wil ik anders doen en betekent allereerst dat ik tarieven reken die voor MKB’ers betaalbaar en transparant zijn. Daarnaast wil ik dat ondernemers makkelijk bij mij binnen kunnen stappen. Vandaar dat ik kantoor hou op een bedrijventerrein.” Sinds 1 maart dit jaar huurt Tjerk een kantoor in het bedrijvenverzamelgebouw De Fabriek.
“De stap om voor mijzelf te beginnen met mijn eigen advocatenkantoor leefde al langer bij mij en net als elke ondernemer moet je dan op enig moment die stap zetten”, aldus de 35-jarige Leeuwarder. Tjerk heeft meer dan tien jaar ervaring en heeft voor meerdere advocatenkantoren gewerkt en is nu klaar om zelf te ‘zwemmen’, het diepe in te springen.
Tjerk wil graag werken volgens zijn eigen missie, volgens zijn visie op hoe de advocatuur volgens hem zou mogen zijn. Let wel, niet hoe het móet zijn: zoals het mág zijn. “Persoonlijk vind ik het niet te verdedigen dat een advocaat voor de zakelijke markt een uurtarief tussen de 200 en 300 euro rekent. De meeste MKB-bedrijven kunnen en willen dat ook niet eens betalen.”
“Dat geldt trouwens ook voor particulieren. Ik werk ook voor particulieren met zakelijke en financiële geschillen, bijvoorbeeld over contracten zoals huur, koop of het lenen van geld. Er zijn maar weinig particulieren die met gemak hoge tarieven betalen.”
Tjerk: “ Als ik kijk naar wat mijn kosten zijn en wat ik per maand wil verdienen om een redelijk inkomen te genereren, dan kan dat best met lagere tarieven dan de gangbare. Bovendien is een eerste gesprek bij mij altijd gratis. Ik heb het altijd raar gevonden dat je bij andere bedrijven – laten we zeggen een keukenspecialist – wel een gratis gesprek kunt voeren en een offerte opvragen, terwijl dat bij een advocatenkantoor niet kan. Ik wil dat patroon op mijn eigen wijze graag doorbreken. Niet om belerend te zijn, maar gewoon omdat ik dat vind. Maar let wel, ik word geen prijsstunter. Kwaliteit staat voorop.”
“Ik wil laagdrempelig en benaderbaar zijn. Ik help ondernemers graag op weg, door bijvoorbeeld mee te denken over situaties die zich mogelijk voor gaan doen. Dat klinkt misschien raar, maar is heel verstandig. Je kunt je als ondernemer richten op het aanpakken van problemen, maar het voorkomen van problemen is vaak beter en goedkoper.”
“Als advocaat verkoop je namelijk niet alleen kennis, een klant koopt vooral jouw vermogen om een probleem op te lossen. Mijn kracht ligt bijvoorbeeld in het snel overzien van een probleem, snel tot de kern te komen en snel verbindingen te kunnen leggen tussen de wettelijke mogelijkheden die je kunt benutten om het probleem op te lossen. Je kunt het probleem oplossen met onderhandelingen of door een procedure op te starten.”
Bij ondernemers ontbreekt vaak juridische kennis. “Weet als MKB’er maar eens hoe je groei, samenwerking, beëindiging of iets anders juridisch verantwoord moet aanpakken en vastleggen in een juridisch waterdicht contract. Dan is het handig als je iemand laagdrempelig en voor een redelijke prijs snel en doeltreffend om hulp kunt vragen.”